Atelier de pictură – Burla

Proiectul ,,Forma și culoarea – elemente ale educației estetice” finanțat de AFCN (Administrația Fondului Cultural Național) și-a continuat desfășurarea, de astă dată în comuna Burla din județul Suceava, în ziua de 30 septembrie, în spațiile frumoase ale grădiniței și în Biblioteca comunei.

Tinerii de la Așezământul de copii Sfântul Leontie Rădăuți au amenajat o expoziție cuprinzând 35 de lucrări de acuarelă, prezentate pe holurile grădiniței, pe scaune, astfel încât să fie în câmpul vizual de impact al copiilor.

Au participat copiii de la grupa mijlocie și grupa mare a grădiniței, în jur de 35 de copii, precum și copii de la școala generală din localitate, cca. 20 de copii din clase diferite. Aceștia s-au organizat în trei grupe, fiecare grupă fiind coordonată de tinerii de la Așezământ, membri ai Atelierului de pictură ,,Vasile Popescu”, sub îndrumarea coordonatorului Atelierului.

După vizionarea expoziției, care s-a bucurat de aprecierile și uimirile vizitatorilor, copiii, dar și cadrele didactice și părinții copiilor din comună, a urmat inițierea celor mici în tainele jocului formelor, elemente de bază ale desenului clasic. Sub influența celor văzute în expoziție, copiii au reacționat deosebit de intens în aplicarea pe hârtie a celor învățate și, mai ales, cu mare bucurie în aplicarea și combinarea culorilor. Cu mulțumire și concentrare în ochi, au văzut cum formele se joacă și formează ba căsuțe, ba sori, arbori, stele și, nu în ultimul rând, chiar fețe de copii! Apoi au cunoscut cele trei culori primare, aflate și pe steagul țării: albastru, galben și roșu; cu deosebită ușurință le-au combinat între ele, obținând alte trei frumoase culori: verde, din înfrățirea albastrului și galbenului, portocaliul din roșu și același galben, violetul din combinarea celei mai reci culori, albastru și a celei mai calde, roșu. Au învățat cum să pună în evidență subiectele lor folosind culorile complementare și câte și mai câte taine ale culorilor…

La finalul ,,ședinței” de desen și pictură, fiecare grupă și-a etalat în mici expoziții, rodul muncii lor, chiar la locul în care le-au realizat! Mult li s-au bucurat ochii tuturor!

Felicitări tuturor copiilor participanți din comuna Burla! Felicitări conducerii și formatorilor Așezământului Sfântul Leontie Rădăuți pentru modul în care educă copiii Așezământului! Felicitări tinerilor din Atelierul de pictură, Bianca Răileanu,Vasilica Ureche, Paraschiva Juganariu, Cătălina Cioltan și Andrei Baciu, ultimul, câștigător al marelui premiu, în două ediții consecutive, la Concursul Internațional ,,Arte e Cultura – Michelangelo Angrisani”, din Italia, pentru modul exemplar în care au dăruit din cunoștințele lor artistice copiilor din Burla!

Autor: Vasile Popescu

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.