Centenarul României Moderne – pregătiri pentru marea sărbatoare

Dorind să ne pregătim din timp, împreună cu copiii noștri, pentru sărbătorirea Centenarului României Moderne și pentru a deveni conștienți de importanța aniversării a 100 de ani de la Marea Unire, vom organiza o serie de întâlniri dedicate acestui mare eveniment, unic în viața noastră.

În prima seară din această serie de întâlniri, doamna Ioana Cristina Chelariu, licențiată a Facultății de istorie din cadrul Universității Ioan Cuza din Iași ne-a vorbit, cu pricepere și cu emoție în glas, despre lupta strămoșilor noștri pentru Marea Unire.

Copiii participanți au aflat astfel despre lupta de veacuri pentru înfăptuirea visului marilor noștri înaintași. Cu ochii lor de copii au văzut imagini de arhivă  ale participării României la Primul Război Mondial, imagini ale Regelui Ferdinand pe câmpul de luptă.

Le-a fost prezentată situația istorică a românilor din Primul Război Mondial, despre cum a fost posibilă Marea Unire din 1918 și li s-a vorbit despre toate sacrificiile făcute de români pe câmpul de luptă și după terminarea războiului. Pe lânga regele Ferdinand, „amfitrionul Marii Uniri”, am  discutat și despre românii din Bucovina care și-au adus marea lor contribuție la unirea acestei provincii cu țara-mamă. Pentru prima dată le-a fost evocată personalitatea politică a lui Iancu, cavaler de Flondor, marele bucovinean care a fost factorul principal al votării Unirii cu România.

Printre copiii participanți s-au numărat și membrii a Atelierului de pictură „Vasile Popescu” din cadrul  Așezământului de copii „Sfântul Ierarh Leontie” care au gasit încă o sursă de inspirație pentru lucrările care vor face parte din expozitia organizată în cadrul Proiectului ,,Forma și culoarea-elemente ale educației estetice” finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.).

 Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.