Din nou, în mișcare

(continuarea proiectului complex de educație prin cultură  intitulat „Forma și culoarea, elemente ale educației estetice”, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național)

De un interes deosebit s-a dovedit inițierea în jocul formelor și al culorilor a unui număr de 40 de copii cu vârste cuprinse între  4 și 11 ani, din cadrul Așezământului de copii „Sfântul Ierarh Leontie” din Rădăuți.

Surpriza a fost pregătită de micii artiști, membri ai Atelierului de pictură „Vasile Popescu” , care au pregătit, cu multă vioiciune, o mică expoziție de lucrări în acuarelă,  lucrări inspirate din locurile și lucrurile văzute în Tabăra de pictură de la Sibiel și Ațel (Jud. Sibiu). În această tabără au fost vizitate burgurile transilvănene Sibiu, Mediaș și Sighișoara, a căror arhitectură veche se pare că i-a impresionat pe tinerii pictori, la fel ca și minunatele plaiuri ale Sibielului – cu Valea Sibielului, Schitul Sibiel și ulițele acestui pitoresc sat, posesorul muzeului de icoane pe sticlă, de acum atât de celebru.

Curiozitate interesată au arătat micii artiști și pentru interiorul locației Fundației „Ioana Crăciunescu – Urgent” din Ațel, decorat cu mult bun gust de proprietară. Copiii au admirat o colecție de pictură franceză din secolul IX și XX, obiecte rare din arta africană și asiatică, colecția de costume de epocă din Teatrul Francez.

Acest vârtej de imagini, de forme și culori, au lăsat urme în sufletele acestor iubitori de pictură, urme materializate în 36 de lucrări în acuarelă, rod al acestei frumoase și eficiente tabere de pictură. Aceste lucrări, împreună cu cele ce urmează a mai fi realizate  vor fi obiectul unei expoziții de pictură la Galeria de artă „Cirus” din Mediaș, ce va fi vernisată la data de  8 septembrie 2017.

Cunoscută fiind generozitatea tinerilor, membrii Atelierului de pictură „Vasile Popescu” au dorit  să împărtășescă din cunoașterea dobândită în această artă și „fraților” și „surorilor” mai mici, astfel că Atelierul a devenit,  pentru o zi,  expoziție dedicată celor mici. Ochii curioși ai celor 40 de copii au „sorbit” imaginile tablourilor, mai ales că îi cunoșteau pe „maeștri”, din mitica Așezământului! S-au pus întrebări, iar „artiștii” au dat răspunsuri lămuritoare.

La întrebarea: „Cine dorește să devină pictor? ” aproape 40 de mânuțe s-au ridicat în aer! Ce copil nu este atras de culoare?

După vizionarea expoziției, pentru cei mai mulți – prima expoziție de pictură „adevărată”, cei mici au fost organizați în grupe de câte 10 copii, pe vârste, pentru o nouă aventură:  aflarea  „secretelor” formelor și, mai ales, ale acestei lumi uluitoare a culorilor!

În încăpătorul și umbrosul chioșc hexagonal din grădina Așezământului,  micii „maeștri” le-au vorbit despre forme, despre construcția unui desen din forme simple și i-au îndemnat pe cei mai mici la practică, fapt ce s-a și întâmplat cu multă energie, astfel că pe planșele copiilor  au răsărit tot felul de forme: de la cele simple, triunghiuri, dreptunghiuri ce închipuiau o căsuță, la cercuri năzdrăvane ce deveneau ori soare, ori o roată, până la forme de-a dreptul năstrușnice!

Totuși, punctul culminant al acestor „lecții” despre forme și culori l-a constituit „amestecul” de culori! Toți copiii au recunoscut culorile drapelului României: albastru, galben și roșu; ochii lor au devenit mai concentrați când au început să „amestece”, fiecare,  roșu cu albastru și-au aflat o culoare violet, mov… de o mare frumusețe, iar când galbenul a început joaca cu albastrul foaia s-a umplut de verdele ierburilor și al pădurilor. Soarele „născut” dintr-un cerc a devenit aprins din frăția galbenului cu roșul macului. Mare minune și culorile acestea!

Mare parte din aceste „opere” de pictură au fost expuse de îndrumătorul copiilor, dl. Vasile Popescu, chiar la fața locului, în foișorul devenit dintr-o dată… fermecat! Fermecat de lumea aceasta a copiilor dornici de a afla, dornici de „a face ceva”!

Dintre grupurile de copii, îndrumate de micii artiști ai Atelierului de pictură, parcă cel mai mare a fost al domnișoarei Ana Onisimiuc, proaspătă elevă a Seminarului de artă sacră de pe lângă Mănăstirea Neamțului, mai mulți copii fiind atrași de răbdarea, înțelegerea și plăcerea Anei de a împărtăși din micile taine aflate acum la îndemâna ei și a colegelor ei mult mai mici. E drept că și copiii au făcut din ei un fel de vedete ale Așezământului: „căsuțele acelea sunt pictate de Gabi!”, „pomii aceia cu coaja albă sunt pictaţi de Ana!”, „Bianca a pictat portretul preotului!”.

Uite așa lumea acestor copii, sufletele lor s-au îmbogățit cu încă un pic de frumos… Dar pic cu pic se face marea, nu?

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.