,,Merite de necontestat”: Andrei Dumitru Baciu

Revenind asupra descrierii rezultatelor activităţii desfăşurate pe parcursul anului 2016 în Atelierul de Pictură ,,Vasile Popescu” al Aşezământului, încheiem seria articolelor cu Andrei Dumitru Baciu (17 ani), care se distinge pentru perseverenţa cu care lucrează. Acesta a expus, şi în acest an, lucrări de o însemnată exprimare artistică, în cadrul celei de-a patra ediţii a Vernisajului Uimirea, cea de fiecare zi, organizat la Galeria de Pictură aflată în incinta Aşezământului şi evaluat de doamna Maria Olimpia Tudoran Ciungan din Sibiu (critic şi istoric de artă).

Cum spuneam, alături de Larisa Dragomir şi Nicoleta Onisimiuc, activitatea lui Andrei se evidenţiază; diferenţă confirmată de însuşi mentorul lor – Aquarelistul Vasile Popescu – după cum urmează:

<<Andrei Baciu, frecventează Atelierul de la fondare, participând la fiecare expoziție anuală a Așezământului, cu lucrări valoroase, mai ales în ultimii doi ani. Nivelul artistic al lucrărilor sale a fost recunoscut și la concursul anual din Italia (2015) când, împreună cu Larisa Dragomir, a câștigat marele premiu al debutanților.

Andrei a făcut pași mari în dezvoltarea talentului său; a crescut foarte mult în maturitatea interpretării subiectelor alese, dar și în alegerea inspirată a subiectelor care-i  exprimă frământările sale sufletești, pe de-o parte, iar pe de altă parte, e semnificativ progresul în îmbogățirea tehnicilor ce-i permit o exprimare liberă a propriilor sentimente.

Anul acesta, la expoziţia Uimirea, cea de fiecare zi, pot afirma cu precizie că a fost la vârf prin calitatea și maturitatea demersului artistic, conturându-și cert trăsături complexe personalității sale artistice ce începe a prinde contur puternic.

Cu totul remarcabile sunt acuarelele sale Singurătate, Credință, Speranță, Dorință – neobișnuit de profunde în raport cu ,,vechimea” sa în artă! A fost pictate cu convingere și curaj, pe care, dorim să-l păstreze. Lucrarea Singurătate a fost aleasă pentru o copertă de carte de părintele Barz din Madrid, care a fost deosebit de impresionat de puterea sentimentală ce-o degajă această lucrare.

Aceste lucrări, au fost acompaniate armonios de Luminiș, Liniște, Crâng, Întâlnire, Zori, Galop și altele, ce, dă la iveală și ele, un stil de interpretare bărbătesc, apăsat, dar ascunzând o sensibilitate bine ascunsă…

Preferă temele meditative, contemplative, dar cu un conținut dens sentimental, puternic, ce se transmite privitorului, pe un canal estetic sublim. Dovada: toate aceste picturi au fost achiziționate de colecționarii ce-au vizionat expoziția în frumoasa Galerie a Așezământului iubitor de artă.

Are și câteva subiecte de mișcare, Galop și Furtună, în care experimentează redarea mișcării prin tușe dinamice, dar și prin ritmarea prin culori complementare.

Apreciem că exercițiul sistematic, studiul, poate ridica și mai mult valoarea acestui talent, Andrei Baciu.>>