O horă a unirii artelor la Așezământul de Copii ,,Sf. Ierarh Leontie” Rădăuți

Încă de luni, 14 mai, au început pregătirile pentru panotarea expoziției de pictură ,,Spună lumii large, steaguri tricolore/ Spună ce-i poporul mare românesc” în frumoasa și moderna galerie a Așezământului.

Această a VI-a ediție a expozițiilor anuale a micilor pictori a fost și este dedicată CENTENARULUI ROMÂNIEI  MARI – trup și suflet. Sărbătoarea din sufletul copiilor a fost exprimată, material prin împodobirea inspirată a spațiului expozițional și nu numai.

Nouă pictori, ,,veterani” ai atelierului de pictură ,,Vasile Popescu”, au prezentat 100 de lucrări în acuarelă, metodic așezate pe simeza galeriei, ce-au stârnit admirația, în primul rând, a ,,cadeților” atelierului și bineînțeles a oaspeților invitați de conducerea Așezământului.

Ziua vernisajului, 19 mai, ora 11:00, a atras un numeros și ales public: ne-a onorat cu prezența, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților; Părintele Stareț al mănăstirii Bogdana, Iustin Dragomir; Inspectorul  Șef al IPJ Suceava, dl. Adrian Buga; Primarul municipiului Rădăuți, Nistor Tătar; doamna Aghiorghicesei Liliana, președinte al IMM Suceava; doamna Margareta Isăilă dir. adj. la DGASPC Suceava; General Vasile Moțoc și nu în ultimul rând o altă personalitate iubită de copiii Așezământului, realizatorul emisiunii ,,România te iubesc!”, Alex Dima… și mulți alți prețioși invitați și prieteni ai marii familii a Așezământului.

Cuvântul de bun venit, din partea organizatorului acestor evenimente culturale, Părintele Protosinghel Iustin, a deschis concret desfășurarea lanțului de evenimente, mediate de dr. Adrian Nicolae Popescu (medicul Așezământului): vernisarea expoziției de către profesorul de arte plastice, Adrian Grosari, precedată de o sensibilă piesă corală și solistică ,,Iubite-voi Doamne” interpretată de corul de copii coordonat de diaconul George Mironescu.

Cuvintele de prețuire pentru expoziția copiilor, pentru importanța educației prin artă, pentru relevarea elementelor de identitate națională românească a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop au fost în armonios dialog cu textul, muzica melodiei ,,Satul meu” interpretată de același cor.

Părintele Stareț Iustin Dragomir, ctitorul vizionar al Așezământului, a subliniat aprecierile pentru rezultatele educației copiilor, ca rezultat al implicării sufletești și duhovnicești, totale, a părintelui director Iustin Roman și a Maicii Ecaterina, psihologul instituției – adevărați soldați întru Hristos, cu mare iubire pentru copiii din familia Așezământului. Mulțumirile au fost adresate și angajaților care dovedesc devotament și sensibilitate față de copiii acestei mari familii cu peste 120 de copii!

Corul copiilor a punctat muzical cu cântecul ,,Românie, țară veche”, dirijat de dl George Mironescu.

Deasemenea, Primarul Municipiului Rădăuți, Nistor Tătar și-a exprimat admirația și mulțumirea pentru întreaga activitate a Așezământului ca întreg și dragostea sa pentru copiii de aici, care dobândesc o educație și instruire aleasă, dovadă fiind expoziția de pictură, prestația corului și orchestrei pop-rock ,,Studio 201”, coordonată de dr. Dan Arhire.

Hărnicia și talentul copiilor din cadrul Atelierului de pictură a fost recompensată cu premii în bani:

  • Asociația ,,Steaua Transilvaniei” prin dl Fănel Mendea, finanțează o tabără de pictură, de o săptămână în com. Bazna, jud. Sibiu, precum și materialele necesare;
  • Doamna Liliana Aghiorghicesei, patroana pensiunii ,,Lidana”, găzduiește o tabără de pictură de o săptămână;
  • Cabinetul de Avocatură Ioan Popescu a dăruit suma de 2000 lei pentru nevoile atelierului, direct prin dl avocat Ioan Popescu;
  • Clubul ,,Lions” Rădăuți a dăruit 1200 lei prin dl general Vasile Moțoc.

Această încântătoare zi – și la propriu și la figurat – s-a încheiat, după delectare vizuală, gustată mai ales de colecționarii de pictură ce și-au îmbogățit patrimoniul cu lucrări din proaspăta expoziție, cu încântarea urechilor iubitoare de muzică pop-rock, printr-un concert susținut de formația ,,Studio 201”, condusă de dr. Dan Arhire.

Bucuria copiilor Așezământului a continuat și a doua zi, duminică, 20 mai, ora 13:00, când prin generozitatea cunoscutului scriitor și dramaturg Matei Vișniec, moderna și luminoasa sală de mese din așezământ a fost inundată de hohotele  de râs ale copiilor, dar și a adulților prezenți.

Cauza? Arta neasemuită a doamnei Crina Zvobodă, artist păpușar ventriloc, invitată a rădăuțeanului Matei Vișniec, care a ,,electrizat” copiii pe care i-a făcut ,,parteneri” în arta sa, le-a dăruit ore de fericire a râsului de copil.

Sensibil, cu mare drag pentru copii, acest artist al milioanelor de cuvinte cu har rostuite, a cedat dreptul de autor teatrului din Suceava, ce-i poartă numele, pentru transportul, gratuitatea biletelor la piesele de teatru în beneficiul copiilor Așezământului – o altă treaptă în educația culturală și socială a acestor copii și tineri.

Cu mare mulțumire, maestre! Cu alese mulţumiri, dragi prieteni!

Aquarelistul Vasile Popescu

…artist consacrat de pe meleaguri ardelene – cel care a înfiinţat Atelierul de pictură din cadrul Aşezământului (în anul 2013) şi cel care le-a devenit mentor copiilor noştri!