Vernisajul Expoziţiei ,,Tainele copilăriei” al Atelierului de pictură ,,Vasile Popescu” din cadrul Aşezământului de Copii ,,Sf. Ierarh Leontie”, Rădăuţi (Ediţia a V-a)

În generoasa galerie din interiorul Aşezământului de Copii ,,Sf. Ierarh Leontie” din Rădăuți, sâmbătă, 6 Mai 2017, ora 15:30, a avut loc cea de-a V-a ediție a expozițiilor anuale de pictură în acuarelă ale copiilor membri ai Atelierului de Pictură ,,Vasile Popescu”  din cadrul instituţiei.

În acest an, tema expoziţiei a fost ,,TAINELE COPILĂRIEI” şi a fost organizată de conducerea aşezământului – director, părintele Iustin şi maica Ecaterina – în parteneriat cu UAP Sucursala Mediaş, Cabinetul de Avocatură ,,Ioan Popescu”, Brașov, Clubul Lions Rădăuţi, Galeria CIRUS, Mediaș şi doctor în muzică, Dan Arhire, Iași.

Au expus 8 copii: Vasilica Ureche, Bianca Elena Răileanu, Ana Onisimiuc, Gabriel Ursulean, Răzvan Alexandru Burlă, Andrei Baciu, Paraschiva Juganariu și Iulian Lucaci – un număr de 165 de picturi în acuarelă.

Expoziţia este cu vânzare, având în vedere necesitatea atelierului de a se autofinanţa.

Vernisajul a fost făcut într-o formulă originală, a unui fructuos dialog între dr. conferenţiar universitar Simona Duicu, de la Catedra de Grafică şi Design al produsului, din cadrul Universităţii Transilvania, Brașov, şi acuarelistul Vasile Popescu, preşedinte al UAP Sucursala Mediaș.

În prezenţa şi cu binecuvântarea Părintelui Stareţ Iustin Dragomir – cel care, iubitor de copii, a început şi desăvârşit acest lăcaş ,,salvator de suflete”, cum l-a numit un cunoscut reporter ProTV – a fost remarcat progresul semnificativ al copiilor în demersul lor artistic, cu sublinieri concrete pentru fiecare expozant.

Au fost remarcate rezultatele în arta portretului a domnișoarei Bianca Elena Răileanu, care a expus  16 portrete, unele de factură realist; portrete a unor colege, colegi, dar şi alte reuşite metafore portretistice, cu titluri de sentimente şi trăiri – obţinând, în urma evaluării, premiul ,,Arta Portretului”.

Una din cele mai harnice membre ale grupului de expozanți, Ana Onisimiuc, care a expus 28 de lucrări de mare grație folosind tehnici bine inspirate, care au sprijinit realizarea subiectelor alese – peisaje urbane, balerine dansând, dar şi fermecătoare scene din tradițiile Bucovinei. Mica artistă a primit premiul ,,Crescendo”, ce-i răsplăteşte progresul în arta picturii.

Iulian Lucaci, elev la Seminarul Ortodox Suceava, a excelat prin icoanele, îngrijit  şi cu har pictate în acuarelă, dar și peisaje din natura înconjurătoare. Juriul i-a acordat diploma pentru ,,Arta Sacră”.

Au fost remarcate, de asemenea, reușitele deosebite ale lui Gabriel Ursulean – premiul ,,Loialitate pentru acuarelă” – cu peisaje exprimate cu o mare sensibilitate și eleganță stilistică.

Echipa băieților a fost puternic reprezentată și de ,,veteranul” Andrei Baciu de la care s-au remarcat, în mod deosebit, două lucrări care s-au şi vândut în ziua expoziției, imediat după vernisare, respectiv acuarelele ,,Zbor spre apus” şi ,,Zâmbet”, precum şi de tânărul Răzvan Alexandru Burlă, remarcat prin peisajele sale de iarnă. Rezultatele sale l-au selectat ca membru al Atelierului de Pictură ,,Vasile Popescu”.

Se pare că vedeta acestei ediții a fost domnișoara Vasilica Ureche, care în ciuda vârstei fragede a realizat picturi de o maturitate artistică impresionantă, tehnici diverse puțin folosite și, mai ales, prin curajul talentului său de a aplica culoare, de cele mai multe ori fără pensulă. Au impresionat ,,Fetița cu chibrituri”, ,,Răstignirea Domnului Iisus Hristos”, ,,A răsărit curcubeul din oameni” şi, nu în ultimul rând, portretul ,,Lumina Dimineții”, lucrat în maniera proprie fouvismului!

Expoziţia din acest an a fost pe deplin onorată de micii artiști, copiii așezământului, prin conținutul divers, unic, complex, exprimat instinctual, ca oglindă a ,,tainelor” aflate în sufletele lor curate, motiv de meditaţie pentru adulți.

Felicitările sunt îndreptate, totodată, către întreg personalul instituţiei, care veghează îndeaproape asupra educaţiei acestor copii şi tineri; nivel reflectat pe parcursul desfăşurării evenimentului cultural.

În onoarea lor, în onoarea copiilor şi tuturor celor prezenţi, Grupul instrumental-vocal ,,STUDIO 201”, format din copiii Așezământului și coordonat de doctor în muzică Dan Arhire – susținut de soția sa, medic și o mare sufletistă pentru grijile copiilor, Ioana Arhire – a susținut un concert de aleasă ținută artistică, care a entuziasmat toți participanții. Momentul de ,,vârf” al concertului a fost susţinut de mentorul copiilor, ca etalon de atins pentru discipolii săi.

Felicitări organizatorilor, copiilor participanți şi educatorilor lor!