HRAMUL BISERICII DIN INCINTA ASEZAMANTULUI,SFÂNTUL ACOPERĂMÂNT AL MAICII DOMNULUI

Sărbătoarea hramului bisericii din incinta așezământului, închinată Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului, a fost un eveniment de o profundă încărcătură emoțională atât pentru marea familie a așezământului, cât și pentru cei prezenți.

Importanța evenimentului a fost marcată de prezența și binecuvântările primite de la Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, întâmpinat cu flori, pâine și sare, portivit tradițiilor, de copiii așezământului îmbracați în costume populare și de credincioșii prezenți.

La finalul sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a rostit un cuvânt de învățătură pentru toți cei prezenți și a dat citire Decalogului elevului, text alcătuit pentru toți elevii, mai cu seamă pentru cei din marea familie a așezământului aflat sub ocrotirea Sfântului ierarh Leontie.

Apoi, Înaltpreasfinția Sa a oferit binefăcătorilor și susținătorilor lucrării Bisericii distincții de vrednicie, semn al prețuirii și recunoștinței pentru meritele deosebite în promovarea și susținerea valorilor creștin-ortodoxe românești.

La final, arhim. Iustin Tănase, în calitate de gazdă, a adus cuvânt de mulțumire tuturor celor care în ultimii 12 ani au luat parte la lucrarea jertfelnică prin care sute de copii au format o mare familie.

”Se spune ca pentru a creste un copil e nevoie de un sat intreg. Oare pentru a creste un sat de copii ca cel de aici, de cati oameni a fost si este nevoie? Probabil ati simtit si dumneavoastra ca astazi este din ce in ce mai dificil sa crestem tineri sanatosi psiho-emotional si moral, pregatindu-i pentru un viitor sigur si reusit, fiind adesea sub asediul unor metamorfoze de provocari imprevizibile si parca nesfarsite. Este cu atat mai greu sa faci acest lucru cand sufletele copiilor care ajung intr-un astfel de loc, poarta de la bun inceput povara unor tare emotionale severe si pecetea schimonosita a raului sub diversele lui forme,video integral il regasiti mai jos:


Societatea actuala exercita o presiune imensa pe umerii parintilor, tutorilor si indrumatorilor, fiind contaminata si asaltata de multe tentatii, dificil de combatut prin masuri punctuale sau interventii sporadice: abuz de substante recreationale si psihoactive, consum de alcool, preocuparea excesiva si exclusiva pentru aspectul si formele corpului, cautarea mijloacelor facile de castig si imbogatire, patima jocurilor de noroc, urmarea unor asa zisi idoli din spatiul online, dependenta de telefon si calculator, ratacirea pe retelele de socializare sau egocentrismul ridicat la rang de virtute. Nici unele nu ne sunt straine si nu facem cu naivitate abstractie de ele, ci incercam sa le combatem permanent, mentinandu-le la un procent de influenta cat mai mic, pana cand mintile si sufletele vulnerabile ale acestor copii se vor fi maturizat suficient incat sa inteleaga primejdiile pentru care facem mereu zid in jurul lor. Este nevoie asadar de munca zilnica de lamurire, de comunicare permanenta intre generatii, de interventii prin implicarea specialistilor si de oferirea unor alternative sanatoase.

De aceea, in cei peste 10 ani de experienta, am inchegat o echipa sau o familie mare, pe care suntem foarte mandri sa va o prezentam. Fiecare detine un rol important, iar suma actiunilor tuturor contribuie sinergic la bunul mers al activitatii Asezamantului. Pentru o mai buna intelegere putem detalia astfel: in mijloc se afla copiii (peste 120, de la varstele cele mai fragede pana la absolventii de facultate sau cei care tocmai isi intemeiaza propria familie si isi iau viata in maini), alaturi de ei se afla un nucleu administrativ, apoi un grup al educatorilor si al angajatilor permanenti, un grup al preotilor si al slujitorilor altarului acestei biserici si un alt mare grup al prietenilor, oamenilor de bine sau voluntarilor de pretutindeni

Next
Next

1 iunie